Luna Martie si Baba Dochia

Martisorul face parte din categoria traditiilor cele mai vechi care se gasesc pe teritoriul Romaniei. El primeste Primavara si simbolizeaza legatura intre polurile opuse ce creeaza echilibrul vietii.

Martisorul intra in calendar o data cu zilele babei Dochia.

Ziua Dochiei cade pe 1 Martie, iar cum va fi aceasta zi a anului, se spune ca asa va fi si vara. Daca in ziua babei Dochia ninge si este furtuna, atunci se spune ca ea leapada un cojoc. Zilele ei se numesc cojoace iar Dochia are 12.

Sezatoare Constanta
Martisor impletit la sezatoare.

.

Martisorul este purtat de fete de pe 1 Martie, il poarta la gat sau la mana, unde il tin pana la sfarsitul lunii, ca sa fie curate si rumene la fata toata vara.

De 1 Martie, copiii poarta la gat sau la mana un ban de argint.

Sursa: Credinte si Superstitii Romanesti, dupa Artur Gorovei si Gh. F. Ciausanu

Martisorul nu a fost intotdeauna alb cu rosu, a avut culorile alb si negru.  Martisorul arhaic, în alb şi negru, este expresia cea mai profunda a unitatii contrariilor, a intrepatrunderii principiilor aparent opuse si a ceea ce noi impartim in bun si rău, in alb si negru.

Culoarea rosie a creat o fascinatie deosebită asupra oamenilor. Se consideră că ea produce cel mai puternic efect asupra simturilor, fiind simbolul frumuseţii, tineretii, sanatatii şi bogătiei. Firul rosu este intens folosit, de cateva sute de ani, la confectionarea artisorului. Însă, specialistii atrag atentia că acest rosu benefic, al focului creator si al sangelui, ca principiu vital vietii, s-a născut in pantecul pamantului… negru.

Sursa

Ioana Corduneanu ne-a explicat cum stau lucrurile si a scos la lumina pentru iubitorii de traditional, de la oras, cum stau lucrurile cu Martisorul si ce simbolizeaza acesta.

1795608_856863957673176_46494973_n
Sursa Semne Cusute

Suntem obisnuiti sa daruim un Martisor fetelor, doamnelor din viata noastra ca semn de respect si recunostiinta, insa aflam ca in Moldova si barbatii primesc. Ba mai mult, in locurile in care sa pastreaza traditia, acestia il poarta in piept o luna de zile si apoi il leaga de un pom inflorit. Sursa

Din traditiile Aromanilor aflam ca femeile fac martisorul din fir de lana alb si rosu si ca ii leaga acestuia un ban de argint, cu cat mai vechi cu atat mai bine.

Martisorul (martul) era facut de femei pentru toti cei ai case si chiar si pentru animalele tinere din gospodarie.

In ziua de 1 Aprilie, martisorul era pus sub o piatra; daca se strang peste noapte furnici e semn bun.

Sursa

 

Fetele de la Sezatoare Constanta vor lega de un pom tanar martisorul purtat de ele in luna Martie.

Sezatoare Constanta

Un Martie minunat! Nu uitati sa va alegeti baba!

Advertisements

One thought on “Luna Martie si Baba Dochia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s